به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، وال استریت ژورنال نوشت: دولت دونالد ترامپ برای فروش حدود ۵۰۰ میلیون دلار مهمات هدایت شونده دقیق به عربستان سعودی برنامه ریزی میکند.این روزنامه آمریکایی در پایگاه اینترنتی خود و در گزارشی به قلم وارن استروبل و کورتنی مک براید نوشت: این تصمیم کاخ سفید بار دیگر مخالفت نمایندگان دموکرات ارشد کنگره را که با زمان این قرارداد و توجیه فروش تسلیحات به عربستان مشکل دارند، برانگیخته است.
به گفته مشاوران کنگره، اطلاعات اولیه این قرارداد فروش جدید اواسط ژانویه در اختیار اعضای ارشد کمیته روابط خارجی سنا و کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان قرار گرفت. قرار است به زودی یادداشتی رسمیتر در این زمینه در اختیار کنگره قرار گیرد.
این پیشنهاد به تنشها بر سر فروش تسلیحات به متحدان واشنگتن در خلیج فارس دامن میزند و حدود یک سال پس از آن مطرح میشود که کاخ سفید و نمایندگان کنگره بر سر فروش ۱/۸ میلیارد دلار تسلیحات به عربستان سعودی و امارات عربی متحده با هم دچار اختلاف شدید شدند. در مه ۲۰۱۹ دولت ترامپ حالت فوق العاده اعلام کرد که به گفته مایک پمپئو وزیر امور خارجه، با تشدید تهدیدهای ایران در ارتباط بود.
این اقدام به دولت اجازه داد مراحل قانونی لازم برای فروش سلاح در کنگره را دور بزند که اعتراض دموکراتها و برخی جمهوریخواهان را که تلاش کردند، اما نتوانستند مانع انتقال این تسلیحات شوند، برانگیخت. به گفته یک مشاور کنگره که در جریان جزئیات این ماجرا قرار دارد، اگر قرارداد فروش اخیر اجرایی شود، عربستان سعودی هفت هزار و ۵۰۰ بمب هدایت شونده پیووی ۴، ساخت شرکت ریتون آمریکا، خریداری خواهد کرد. این علاوه بر ۶۰ هزار مهمات هدایت شونده با دقت بالایی خواهد بود که ریاض براساس قرارداد ۲۰۱۹ خریداری کرد.
این مشاور افزود، این پیشنهاد همچنین به شرکت ریتون مجوز میدهد به تولید نسلهای اولیه بمبهای پیووی در عربستان سعودی بپردازد. این روند به معنی انتقال شغلهای مرتبط با تولید از آمریکا به خاور میانه [غرب آسیا]خواهد بود و این پرسش را مطرح میکند که آیا سعودیها به دنبال صادرات این تسلیحات به کشورهای ثالث خواهند بود یا نه.
به گفته این مشاور در نهایت اینکه بر اساس این پیشنهاد دولت آمریکا به سعودیها تعهد خواهد داد که شرکت ریتون ۱۰۶ میلیون دلار تسلیحات بیشتر در عربستان سعودی تولید خواهد کرد. پیش از این روزنامه نیویورک تایمز برخی از جزئیات قرارداد پیشنهادی فروش تسلیحات را منتشر کرده بود.
وزارت امور خارجه از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرد، زیرا این توافق پیشنهادی هنوز به طور رسمی به کنگره ارسال نشده است. هم الیوت انگل رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، و هم سناتور باب منندز، عضو دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا، مخالفت خود را این پیشنهاد اعلام کرده اند.منندز در مطلبی که در پایگاه اینترنتی شبکه خبری سی ان ان منتشر شد، نوشت: دولت از پاسخگویی به سوالات اساسی ما برای توجیه این قرارداد فروش جدید و توضیح دادن درباره اینکه چگونه این قرارداد با ارزشها و اهداف امنیت ملی آمریکا سازگار خواهد بود، خودداری کرده است.
بخشی از مخالفت نمایندگان دموکرات کنگره با چنین قراردادهای فروشی به این دلیل است که ریاض از سلاحهای آمریکایی در جنگ یمن که بیش از پنج سال طول کشیده، استفاده کرده است، جنگی که هم سازمان ملل و هم تحقیقات مستقل تاکید کرده اند حملات سعودیها در آن هزاران تلفات غیرنظامی برجای گذاشته است.
البته هنوز معلوم نیست آیا کنگره قادر خواهد بود این قرارداد فروش را متوقف کند یا نه. حتی اگر بار دیگر حالت فوق العاده اعلام نشود، اکثریت اعضای مجلس نمایندگان و سنا باید به منظور متوقف کردن این فروش ظرف ۳۰ روز قطعنامه مشترک عدم تایید این قرارداد را به تصویب برسانند.